top of page
_M4A0464_edited.jpg
Ντίνα
Νικολάου
Ανώνυμο σχέδιο (nikolaou).png

H πρέσβειρα της ελληνικής γαστρονομίας.

Πολλαπλές διακρίσεις​ από το 2017

Συγγραφέας 12 βιβλίων από το 2002

Υποστηρικτής της Ελληνικής  παραδοσιακής και τοπικής µαγειρικής

Εστιατόριο Evi Evane

5 traiteur στο Παρίσι

Η cheffe: Ντίνα Νικολάου

Οι γαστρονοµικές ανησυχίες της Ντίνας Νικολάου, ξεκίνησαν σε πολύ µικρή ηλικία. 
Παρόλο που ξεκίνησε την σταδιοδροµία της σπουδάζοντας οικονοµικά και
marketing, στο Παρίσι, σύντοµα το πάθος της για την τέχνη της µαγειρικής και την γαστρονοµία την έκαναν να αλλάξει ρότα στην ζωή της.
Ξεκίνησε τις σπουδές της στην επαγγελµατική µαγειρική τέχνη στις Γαστρονοµικές σχολές του Παρισιού «
Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre».
Στο Παρίσι µε την αδελφή της, Μαρία, δηµιούργησαν το Evi Evane
(www.evievane.com) υπερασπιζόµενες µε µεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Επίσης, στα πέντε delicatessen, Evi Evane Traiteur προσφέρουν µόνο ελληνικά φαγητά για το σπίτι ή το γραφείο καθώς επίσης και 150 ελληνικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα, µικρών παραγωγών τα οποία επιλέγει η ίδια. Επειδή είναι οπαδός της άποψης ότι η γνώση πρέπει να µεταδίδεται, δίδαξε για αρκετά χρόνια σε σχολές µαγειρικής της Ελλάδας και της Γαλλίας (Chef d’ Oeuvre, Le Monde, Le Cordon Bleu).
 

Οι διακρίσεις της Cheffe

Τα βιβλία της cheffe:
2002: Μαγειρεύοντας με φρούτα
2002: Αλμυρές & Γλυκές τάρτες
2002: Αλμυρά & Γλυκά Κέικ & Συνοδευτικές Σαλάτες
2005: Βιβλίο Μαγειρικής της σχολής Chef d'Oeuvre
2008Grece cuisine familial et traditionnelle
2009: Τι τρώμε σήμερα;
2010: Η κουζίνα της μαμάς μου
Μόνος στην Κουζίνα

2016: Τα καλύτερα νηστίσιμα της Ντίνας
2016: Κάθε μήνα Ελλάδα
2017: Grèce – La cuisine Authentique
2023: Dina's Bakery my best recipes
2023: Crète – La cuisine authentique

Cover_30435_HR.jpg
Couverture - Grèce.jpg
Couverture livre Crète - Dina Nikolaou copy.jpg

Βιβλία και τύπος

Με βιβλίο «Μαγειρεύοντας µε φρούτα» που κυκλοφόρησε το 2002 δηµιουργεί ένα γευστικό ταξίδι στη Μεσόγειο, µε φρούτα και χυµούς να γίνονται πρωταγωνιστές, απεγκλωβίζοντάς τα από τη ζαχαροπλαστική και εντάσσοντάς τα στη µαγειρική, δηµιουργώντας ευφάνταστα πιάτα της µεσογειακής κουζίνας.

Το 2002 κυκλοφορεί το βιβλίο «Αλµυρές & Γλυκές τάρτες» από τις Τεχνικές Εκδόσεις, ως το πρώτο µιας σειράς βιβλίων, υπό τον τίτλο ∆ηµιουργώντας στην Κουζίνα. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το «Αλµυρά & Γλυκά Κέικ & Συνοδευτικές Σαλάτες».

Το βιβλίο Μαγειρικής της σχολής Chef d’ Oeuvre, που έγραψε το 2005, απέσπασε το 1ο βραβείο στον διεθνή διαγωνισµό Gourmand (World Cookbooks Awards) ως το καλύτερο ελληνικό επαγγελµατικό βιβλίο µαγειρικής, ενώ τα άλλα 6 βιβλία της για την µαγειρική χαίρουν της πλήρους εκτίµησης από το ελληνικό και διεθνές κοινό. 

To 2008 κυκλοφορεί από τον γαλλοελβετικό εκδοτικό οίκο La Martiniere, το βιβλίο µε τίτλο «Grece cuisine familial et traditionnelle».

Το 2009 κυκλοφορεί το βιβλίο «Τι τρώµε σήµερα;» από τις εκδόσεις Η Καθηµερινή.

«Η κουζίνα της µαµάς µου», που κυκλοφόρησε το 2010 από τις εκδόσεις Φερενίκη, είναι αφιερωµένο στη γενέτειρά της, την Κυρτώνη. To βιβλίο µεταφράζεται από τον γαλλοελβετικό εκδοτικό οίκο La Martiniere, µε τον τίτλο «Grece cuisine familial et traditionnelle».

Το βιβλίο «Μόνος στην Κουζίνα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μινώας, είναι ένα «εργαλείο» κατάλληλο για αυτούς που αποφάσισαν να µείνουν µόνοι τους, τους φοιτητές, τους εργένηδες και όλους όσους κάνουν τα πρώτα τους βήµατα στη µαγειρική. Όλα τα έσοδα από τα πνευµατικά δικαιώµατα, τα παραχώρησε στην Τράπεζα Εθελοντών ∆οτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου Όραµα Ελπίδας.

Με το βιβλίο της «Τα καλύτερα νηστίσιµα της Ντίνας» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας το 2016, προσπαθεί να δώσει φρέσκια και µοντέρνα άποψη σε 114 συνταγές που µαγειρεύουµε την περίοδο της νηστείας.

Το 2016 κυκλοφορεί το ηµερολόγιο µαγειρικής «Κάθε µήνα Ελλάδα» µε 48 συνταγές νόστιµες και εύκολες. Επέλεξε για κάθε µήνα του 2017 µια περιοχή ή µια πόλη της Ελλάδας και δηµιούργησε συνταγές εµπνευσµένες από την τοπική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα.

Με το βιβλίο από τον εκδοτικό οίκο Hachette, µε τίτλο «Grèce – La cuisine Authentique» που κυκλοφόρησε το 2017 στα γαλλικά, θέλησε να µυήσει τους γάλλους στην ελληνική µαγειρική κουλτούρα. 

Το 2023 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, το νέο της βιβλίο µε τίτλο Dina’s Bakery my best recipes. Ένα βιβλίο αφιερωµένο στο αρχέγονο υλικό που όλοι έχουµε τις περισσότερες αναµνήσεις και ιστορίες να διηγηθούµε. Το Αλεύρι... ψωµάκια ζυµωµένα µε αγάπη, πίτες µε απλά υλικά, µοντέρνα κέικ και εύκολα ζυµαράκια.

Σαν μια συνέχεια του βιβλίου της Grèce – La cuisine Authentique, που κυκλοφόρησε το 2017 από τις εκδόσεις Hachette, κυκλοφορεί το 2023 το νέο της βιβλίο με τίτλο Crète – La cuisine authentique, παρουσιάζοντας στους γάλλους την αυθεντική κρητική κουζίνα και φιλοξενία.

Για 8 συνεχόµενα χρόνια αρθρογραφούσε στο περιοδικό «Γαστρονόµος» της Καθηµερινής παρουσιάζοντας τις δηµιουργίες της. Σήµερα, συνεχίζει να δηµιουργεί στο περιοδικό «Olive».

Οι δραστηριότητες της Cheffe

2011 - 2016

Aπό το 2011 έως σήµερα παραµένει Πρεσβευτής Cheffe για την γαστρονοµική προώθηση της
Προ του Αθω περιοχής και σύµβουλος γαστρονοµικού τοπικού προορισµού, στο γαστρονοµικό φεστιβάλ της Χαλκιδικής Mount Athos Area Kouzina.

Από το 2013 παραµένει επίτιµο µέλος και υποστηρικτής της παραδοσιακής τοπικής µαγειρικής στο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας.

Από το 2016, συµµετέχει µε το Evi Evane στην παγκόσµια έκθεση τροφίµων και ποτών SIAL στο Παρίσι, προσφέροντας ελληνικές γεύσεις και συµµετέχοντας σε όλες τις µαγειρικές εκδηλώσεις.  Από τον ∆εκέµβριο του 2016 έως τον Μάρτιο του 2019 διοργάνωνε cooking dinner classes, στο Yolenis (γαστρονοµικό χώρο µε έµβαση τα τοπικά ελληνικά προϊόντα).

Από το 2016, είναι επικεφαλής chef του προγράµµατος «ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΘΟΥΜΕ» της εταιρίας ΓΙΩΤΗΣ.

2019

Tο 2019 συµµετείχε ως µέλος της κριτικής επιτροπής στον διαγωνισµό Elles ont du Talent, που πραγµατοποιήθηκε στα πλαίσια της µεγάλης έκθεσης Equipôtel στο Παρίσι µε τη συµµετοχή µόνο γυναικών µαγείρων και µη.

 Το 2019 συµµετέχει ως µέλος της κριτικής επιτροπής του µεγάλου διαγωνισµού Cuillère d’Or, προσκεκληµενη από την πρόεδρο της διοργάνωσης Marie-Sauce Bourreau, για την ανάδειξη των τεσσάρων φιναλίστ του διαγωνισµού.

 Το 2019 συµµετέχει ως µέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισµού «MaziChef» που διοργανώνει η Γαλλική Πρεσβείας στην Αθήνα για την ανάδειξη του «Καλύτερου Ελληνικού Εκλέρ».

 Το 2019 συµµετείχε ως Ambassador του 1ου Biofestival που πραγµατοποιήθηκε στην Αθήνα.

 Το 2019 αναλαµβάνει ως Βrand chef, το νέο project του ξενοδοχείου Miraggio Thermal Spa Resort, µε τίτλο «Miraggio Brand Chef», στοχεύοντας την προβολή και προώθηση της ελληνικής κουζίνας.

 Από το 2019 παραµένει Ambassador Cheffe για το ελληνικό ρύζι.

Τον Ιούνιο του 2019 αποδέχεται την πρόσκληση του chef της παγκόσµιας Γαστρονοµίας Alain Ducasse να µαγειρέψει για 3 µέρες στο νεοσύστατο εστιατόριό του «ÔMER» στο κοσµοπολίτικο ξενοδοχείο «Hotel de Paris» στην καρδιά του Μονακό. Εντυπωσιασµένος ο Alain Ducasse από τα πιάτα, υψηλής γαστρονοµίας που παρουσίασε η Σεφ τόνισε πως «η Ντίνα έχει την θηλυκή αντίληψη της µεσογειακής γεύσης… Αυτό είναι µεγάλο ταλέντο»… και επιβεβαιώνοντας τα λεγόµενά του, αποφάσισε ότι η Ταραµοσαλάτα «Evi Evane» αλλά και ο Moυσακάς «Evi Evane» θα σερβίρονται στο καλοκαιρινό µενού του Ômer όλη τη σεζόν.

2017 - 2018

Aπό το 2017 συµµετέχει µε το Evi Evane στο διεθνές φεστιβάλ Village International de la Gastronomie et des cuisines populaires που διοργανώνεται στη Γαλλία για την προώθηση της Ελληνικής κουζίνας.

 Το 2017 συµµετείχε στο Μεσογειακό φεστιβάλ Food in Sud προωθώντας την Ελληνική Γαστρονοµία.

 

Το 2018 συµµετέχει ως µέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισµού «MaziChef» που διοργανώνει η Γαλλική Πρεσβείας στην Αθήνα για την ανάδειξη του «Καλύτερου Ελληνικού Μακαρόν».

2020 - 2023

Το 2020 γίνεται µέλος της οµάδας εργασίας για το Γαστρονοµικό Ελληνικό Τουρισµό που συστήθηκε από το Υπουργειο Τουρισµού.

 

Από τον Ιανουάριο του 2022 είναι µέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Women in business.

 

Το 2023 σε συνεργασία με τον Δήμο Σητείας στην Κρήτη, μπαίνει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες αφού μαζί με μια ομάδα μαγείρων, έφτιαξε την μεγαλύτερη κακαβιά (650 κιλά)  που έχει δημιουργηθεί ποτέ.

Δύο αδελφές, έξι διευθύνσεις. «Evi Evane» σημαίνει «Στην υγειά μας» στα αρχαία ελληνικά. Με βάση αυτό το παλιό ρητό οι αδελφές Μαρία και Ντίνα Νικολάου εγκαινίασαν το 2005 την πρώτη τους Παριζιάνικη διεύθυνση στην καρδιά του St Germain-des-Près. Παραδοσιακά πιάτα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας επανεξετάζονται και επανερμηνεύονται από τη σεφ Ντίνα, ενώ η Μαρία φροντίζει με χαμόγελο και γενναιοδωρία να αναπαράγει τη ζεστασιά που χαρακτηρίζει τα ελληνικά γεύματα. Περισσότερα από 15 χρόνια μετά, το Maison Evi Evane διαθέτει 6 διευθύνσεις και μια υπηρεσία εστίασης που σας ταξιδεύει στην Ελλάδα... Και όπως λένε οι Έλληνες, Evi Evane!

bottom of page