top of page
Ανώνυμο σχέδιο (9).png
Συνταγές με
Κριθαράκι

Οσομπούκο με Κριθαράκι στο φούρνο

Nostimo.png

Χρόνος μαγειρέματος

1 1/2 ώρα

Χρόνος προετοιμασίας

30'

Μερίδες

4-5

Υλικά

  • 500 γρ. κριθαράκι μέτριο, ΗΛΙΟΣ

  • 50 γρ. βούτυρο

  • 100 ml ελαιόλαδο

  • 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 4 φέτες μοσχαρίσιο κότσι με το κόκαλο, πάχους 4 - 5 εκ. (ζητήστε από τον κρεοπώλη σας κότσια για οσομπούκο, ώστε να σας τα κόψει στο κατάλληλο πάχος)

  • 2 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια

  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

  • 3 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα

  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

  • 500 γρ. ντοματάκια ολόκληρα (κονσέρβα)

  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

  • 150 γρ. λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες

  • 500 ml κόκκινο ξηρό κρασί

  • 1.500 ml ζωμό κρέατος, καυτό

  • 4 - 5 κόκκοι μπαχάρι

  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • ψιλοκομμένο μαϊντανό, για το σερβίρισμα

  • 100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

Εκτέλεση

Ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώνω τα κότσια, τα αλευρώνω καλά και τα βάζω μέσα στην κατσαρόλα σε μονή στρώση και τα σοτάρω για 2 - 3 λεπτά, χωρίς να επιχειρήσω να τα γυρίσω, μέχρι να ροδίσουν καλά από την κάτω πλευρά και να ξεκολλάνε εύκολα. Τα γυρίζω προσεκτικά και τα σοτάρω για άλλα 2 - 3 λεπτά. Αν δεν χωράνε όλα μαζί στην κατσαρόλα, τα σοτάρω ανά δύο. Μεταφέρω τα κότσια στη γάστρα. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.

Ρίχνω στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μετριάζω τη φωτιά και ρίχνω μαζί τα καρότα, τα κρεμμύδια και το σέλερι. Αλατοπιπερώνω και σοτάρω για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω και το σκόρδο και σοτάρω για άλλο ½ λεπτό. Προσθέτω το κρασί, τον μισό ζωμό, τα ντοματάκια, τις λιαστές ντομάτες και τον πελτέ και μόλις πάρει βράση αδειάζω τη σάλτσα στη γάστρα με τα κότσια. Σκεπάζω με το καπάκι και ψήνω στο φούρνο για 1 ώρα.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω το βούτυρο να ζεσταθεί. Ρίχνω το κριθαράκι και σοτάρω για 3-4 λεπτά.

Βγάζω τη γάστρα από το φούρνο, αδειάζω εκεί το κριθαράκι και προσθέτω τον υπόλοιπο ζωμό κρέατος. Ανακατεύω απαλά επαναφέρω στο φούρνο χωρίς να σκεπάζω τη γάστρα. Ψήνω το γιουβέτσι για 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει το κριθαράκι.

Σερβίρω το γιουβέτσι σε πιατέλα, πασπαλίζω με κεφαλοτύρι και μαϊντανό ψιλοκομμένο.

bottom of page