top of page
_MD_9900_edited_edited.jpg
Μυστικά &
Συμβουλές

Μυστικά και συμβουλές

από την cheffe Ντίνα Νικολάου

«Το κριθαρότο δεν σε περιμένει… το περιμένεις…»! Βασική προϋπόθεση για ένα επιτυχημένο κριθαρότο είναι να σερβιριστεί αμέσως, όπως ακριβώς και το ριζότο. Εάν ελπίζετε να το μαγειρέψετε το μεσημέρι για να το σερβίρετε το βράδυ… καλύτερα να προτιμήσετε ένα νόστιμο γιουβετσάκι.

Το σκεύος. Επιλέγετε ένα σκεύος σχετικά χαμηλό και φαρδύ. Η κατσαρόλα πλασοτέ είναι η ιδανική. Με το σωστό σκεύος το κριθαράκι απλώνεται ομοιόμορφα και σε μικρό ύψος έτσι ώστε να μπορεί να απορροφά ισομμερώς τον ζωμό.

Σωστή επιλογή λιπαρής ουσίας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι θέλετε, αλλά θα σας πρότεινα το βούτυρο για τα κριθαρότα που περιλαμβάνουν μόνο λαχανικά, ενώ για αυτά που περιλαμβάνουν και κρέας ή κάποιο αλλαντικό, να προτιμήσετε το ελαιόλαδο. Τα λαχανικά στερούνται ζωικού λίπους άρα χρειάζονται μια μικρή «ενίσχυση», ενώ τα κρεατικά -ακόμη και τα άπαχα- ισορροπούν καλύτερα με το ελαιόλαδο.

Ο ζωμός. Από τα βασικότερα υλικά για να έχετε ένα νόστιμο και χυλωμένο κριθαρότο. Ο ζωμός πρέπει να βρίσκεται στη διπλανή εστία από την κατσαρόλα, και να σιγοβράζει συνεχώς. Η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι σε αναλογία 1:3 αλλά, εάν χρησιμοποιήσετε και άλλα υγρά (γάλα, κρέμα γάλακτος κ.λπ.) ή πολύ υγρά υλικά (π.χ. γιαούρτι, τυρί κρέμα) η αναλογία διαφοροποιείται. Θα ξεκινήσετε προσθέτοντας σταδιακά και με προσοχή.

Το αλάτι. Για ένα σωστά αλατισμένο κριθαρότο θα πρέπει να αλατίζετε καθ’ όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος και λίγο λίγο. Με την προσθήκη του κάθε υλικού θα πρέπει να αλατίζετε.

Η θερμοκρασία. Ξεκινάτε με δυνατή φωτιά για να ζεσταθεί η λιπαρή ουσία. Αφού προσθέσετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το κριθαράκι, σοτάρετε ανακατεύοντας συνεχώς. Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια. Από αυτό το σημείο και μετά κρατάτε σταθερή η θερμοκρασία ώστε το μαγείρεμα να μη γίνεται βεβιασμένα.

Ο χρόνος. Ο χρόνος μαγειρέματος για ένα τέλεια χυλωμένο, al dente, εξαρτάται από το είδος του ζυμαρικού. Αν επιλέξετε κριθαράκι χοντρό ή κριθαράκι ολικής άλεσης, υπολογίζεται περίπου 23-25 λεπτά. Αν επιλέξετε κριθαράκι ψιλό ή μέτριο, ο χρόνος δεν πρέπει να ξεπερνά τα 20-22 λεπτά μαγειρέματος.

Ανώνυμο σχέδιο (3).png
bottom of page