top of page
_MD_9368_edited.jpg
Συνταγές με
Κριθαράκι ολικής

Κριθαρότο με σουπιές και φινόκιο

Nostimo.png

Χρόνος μαγειρέματος

25'

Χρόνος προετοιμασίας

40'

Μερίδες

4

Υλικά

Για το κριθαρότο

  • 400 γρ. Κριθαράκι Ολικής Άλεσης, ΗΛΙΟΣ

  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

  • 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ

  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

  • 100 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση

  • 1 φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες

  • 2 κλωνάρια σέλερι με το φύλλωμά του, ψιλοκομμένα

  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • ½ ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο

  • Αλάτι, πιπέρι

Για το ζωμό

  • 1 κιλό σουπιές, καθαρισμένες 

  • 2.000 ml νερό

  • 50 ml ελαιόλαδο

  • 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορους

  • 1 κουτ. σούπας μαύρο πιπέρι σε κόκκους

  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σκόνη

Εκτέλεση

Ζωμός: Βάζω τα μπαχαρικά σε ένα γουδί και τα θρυμματίζω. Βάζω το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα να ζεσταθεί. Ρίχνω τα μπαχαρικά και τα αφήνω για 1 λεπτό να βγάλουν τα αρώματά τους. Κόβω τις σουπιές σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνω στην κατσαρόλα. Ανακατεύω για 2 λεπτά και προσθέτω το νερό.
Αφήνω να πάρει το νερό μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και βράζω για 40 λεπτά. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζω τις σουπιές, τις μεταφέρω σε μια πιατέλα και συνεχίζω να σιγοβράζω το ζωμό, σε πολύ χαμηλή φωτιά, ώστε ίσα που ανακινείται (θα τον χρησιμοποιήσω στο κριθαρότο).


Κριθαρότο: Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνω το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το φινόκιο και το σέλερι, αλατοπιπερώνω και σοτάρω για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω το κριθαράκι και το σοτάρω για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γυαλίσουν καλά οι κόκκοι του. Προσθέτω τα ντοματίνια και ξεκινάω να ρίχνω το ζωμό με μια κουτάλα της σούπας. Ανακατεύω πολύ συχνά (όχι όμως και ασταμάτητα) με μια ξύλινη κουτάλα, πάντα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, μέχρι το υγρό να απορροφηθεί από το κριθαράκι.
Συνεχίζω τη διαδικασία προσθέτοντας σταδιακά το ζωμό σε δόσεις, φροντίζοντας να ρίχνω κάθε δόση όταν η προηγούμενη έχει πια απορροφηθεί. Το κριθαρότο θα είναι έτοιμο σε περίπου 20 - 25 λεπτά, μέχρι να μελώσει όμορφα.


Περίπου 5 λεπτά πριν αποσύρω από τη φωτιά ρίχνω αλάτι, πιπέρι και τα ντοματίνια. Ανακατεύω απαλά και σερβίρω πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μάραθο.

bottom of page