top of page
_MD_9900_edited_edited.jpg
Η τεχνική του
Κριθαρότο

Η τεχνική του Κριθαρότο

από την cheffe Ντίνα Νικολάου

Το κριθαρότο είναι βασισμένο σε ένα από τα πιο παραδοσιακά ζυμαρικά της ελληνικής κουζίνας… το κριθαράκι! Η τεχνική του είναι η κλασική τεχνική του ιταλικού ριζότο και σε καμμία περίπτωση, το τελικό αποτέλεσμα, δεν πρέπει να μοιάζει με το στεγνό γιουβέτσι ή μια «δεμένη» σούπα. Η προσθήκη των υγρών είναι το μεγαλύτερο μυστικό της επιτυχίας του, που πρέπει να προστίθονται με αργό ρυθμό.

Εδώ σας δίνουμε την βασική τεχνική χωρίς προσθήκη άλλων υλικών για ένα μελωμένο κριθαρότο.

Το Κριθαρότο βήμα - βήμα

1ο βήμα

Σε ζεστό (όχι καυτό) τηγάνι βάζουμε 2 κουταλιές βούτυρο και 1 κουταλιά ελαιόλαδο να ζεσταθούν. Πασπαλίζουμε τα μπαχαρικά (φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πιπέρια σε κόκκους, μαραθόσπορο, κίμυνο κ.λπ.) ώστε να ζεσταθούν και να απελευθερώσουν τα αρώματά τους.

2ο βήμα

Προσθέτουμε 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, αλατίζουμε (απαραίτητα) ώστε να βγάλει την υγρασία του και να μην καεί. Το σοτάρουμε για 3 λεπτά και προσθέτουμε 1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο.

3ο βήμα

Ρίχνουμε 400 γρ. κριθαράκι ΗΛΙΟΣ και το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας.

4ο βήμα

Σβήνουμε με 100 ml κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και να «τραβήξει» το κριθαράκι τα αρώματα.

5ο βήμα

Αλατοπιπερώνουμε και ξεκινάμε να ρίχνουμε 1.200 ml καυτό ζωμό κότας σε δόσεις (τεχνική του ριζότο), περιμένοντας να απορροφηθεί η πρώτη δόση πριν ρίξουμε την επόμενη. Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει περίπου 20-25 λεπτά.

6ο βήμα

Τελειώνουμε, προσθέτοντας 1-2 κουταλιές βούτυρο και 2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα ή γραβιέρα. ανακατεύουμε μέχρι να μελώσει το κριθαρότο και σερβίρουμε αμέσως.

bottom of page